11.8.07

Lankaa Sisään, Lankaa Ulos - Yarn In, Yarn Out


Pitihän siellä Asadon kirppiksellä Riihimäellä käydä, kun puskaradio levitti tietoa mielettömistä lankamääristä. Huhu piti paikkansa, meinasi tulla ihan lankaähky - vähän sellainen olo että taidan lähteä äkkiä kotiin neulomaan entisiä, ettei perikunnan tarvitse aikanaan kutsua kirppiksenpitäjää kuorma-auton kanssa hakemaan mamman lankavuorta. Tosiaan aika surullista ja karmivaa, että jonkun kotona on ne sadat kilot odottaneet puikkoja vuosikausia, ja lisää on ostettu jatkuvasti; lankoja on yhtään liioittelematta neljältä vuosikymmeneltä. Huh.
Itseasiassa langat eivät ole mitenkään polkuhintaisia. Vyötteissä vaikkapa Anttilan markkahintainen lappu kertoo kerän maksaneen 5,90. Nyt euron. Kaikki on niin suhteellista.
Mukaani lähti vain tällaista kaurapuurolankaa, täyttä puuvillaa ja puikkosuositus 5-5,5. Lupasin itselleni joskus että mitään muutamaa nyssäkkää ei oteta enää, vaan kilo kerralla, ettei lopu kesken. Tätä en saanut kuin 19 kerää, joku oli sen yhden tarvinnut.
Saattaahan se kilokin olla liian pieni määrä, katselen noitten pidempien neuletakkien lankatarvetta - pituudesta ja lankalaadusta riippuen puolestatoista kahteen kiloon niihin menee.

A flea market in our neighbour town is selling a heap of yarn, from someone's estate. They had been gathered during four decades, some bought very recently...a sad sight, bags and bags of unknitted balls. I almost bought nothing, just wanted to run home and start knitting from the stash to save my heirs from having to do the same one day.
So my only purchase was 19 balls of this chunky oatmeal cotton. Too hard for my arm to knit this summer, but I could not resist the colour. Sometime ago I promised myself to buy only good quality yarns, and a kilo at least, to save the projects from running out of material. When looking at those lovely cardi patterns one very quickly finds out that depending on the quality of the yarn and length of the garment even two kilos might be needed. Maybe the minimum should be raised...
Määki myyrä!

Eli luopuisin tällaisesta ranskalaisesta langasta, tilasin sitä viime talvena ja väri meni pahasti metsään. Livenä se on kinuskikastike, sellainen pikkutötsissä myytävä. Lämmin ja täyteläinen.
Mutta jos on talvityyppi niin tämä väri vetää naaman ihan vihreäksi.
Langassa on 60% villaa ja 40% silkkiä, 50 gramman kerässä 120m. Keriä on 12 kpl eli lankaa on 600 grammaa.
Hintapyyntö on 30€ + mahd pk. Tampereelle kulkisi erikoiskuljetuksella ensi viikolla, jos tarpeen.

This french wool/silk blend is for sale, it turned out to be of a completely different shade than predicted. It's really a rather nice rich fudge colour, but gives my skin a greenish cast...
12 x 50g balls, 30€.

Helle uuvuttaa assarin, siesta tarpeen.
My assistant's having a siesta, there's too much heat for her.

5 comments:

iso gnu said...

Näyttäisi siltä, että syksyihmisellä tuo olisi sopiva väri.
Siis kiinnostunut ostamaan.
isognu[at]yahoo[piste]com

Anonymous said...

Moi!
Mäki kävin siellä Asadonissa. Siinä on kuulemma kyse pienen käsityöliikkeen pitäjän jäämistöstä. Olihan se hurja, se lankamäärä. Ja hinnoittelu toimi nähtävästi niin, että mitä enempi ostaa, sitä halvemmalla saa... mukana lähti säkillinen, 25€. Toivottavasti ei munkaan perikunta joudu hätiin lankavuoreni kanssa, vaan ehdin sen kilkutella matalaksi :)

t. Emma

Elina said...

Hei!
Ainaisen kissakuumeen potijana, en voi kuin neuleitten lisäksi ihastella Kisulia. Onkos hän jotain jalompaakin rotua?

Ihailtavaa myös miten nätit mallitilkut jaksat neuloa :)

villamokka said...

Assari on burmankissa, lilakilppari väriltään. Kissaksi ihan täyskymppi.
Lutuinen leijona.

Sisäinen Pieni Opettajani sanoo: Mallitilkku on syytä tehdä jos tahtoo välttyä myöhemmiltä ikävyyksiltä.

Elina said...

Hih, burmalaiseksi oisin veikannut :)

Ja kyllä noita tilkkuja tulee tikuteltua, harvoin vain noin säntillisiä ;)