21.5.07

Judoa ja Turkki - Judo and Turkey


Aikaisemmassa postauksessa innokkaana aloitin tätä takkia. Neule oli ihan tyylikäs alkuperäisestä langasta ja hoikemman mallin päällä. Kas kummaa!
Käyttämästäni puuvillalangasta neulottuna se näyttää kymmenvuotiaan judotakilta, jonka olen vahingossa vetäissyt päälleni.
Huomaan nyt kantapään kautta, ettei tämmöinen kietaisumalli hoikennakaan, niinkuin luulin....huoh.
Kohoneulereunukset päällekäin vatsan päällä, ei ei.

Mitä tekisin toisin? En neuloisi koko takkia. En usko, että alkuperäinen materiaalikaan olisi pelastanut.

In previous posting I eagerly started to knit this jacket. Knitted in original yarn worn by a fashion model it looked cool and stylish, but knitted in my choice, and worn by Yours Truly it looks like a child's judo jacket.
Did I learn my lesson? Wrap style does not make an average body look thinner. And the patterned front panels layered double on tummy area is also a no-no.

What would I do otherwise? I would not knit this jacket at all. I do not think it would look any better in original yarn either.

Apulainen sai taas kauluksen. Pillerit alkavat toivottavasti pian vaikuttaa ja kutina lakkaa. Paikallishoitona Bacibactia. Ulkoilu ryteikössä on kivaa silti.

Assistant has to wear her collar again. Pills are expected to stop the itching. Some ointment is also applied locally. Checking the outskirts of our yard is still nice.


Tallinnan tuliaisia esittelen sitämukaa, kun saan mallitilkkuja tehtyä.
Tässä VeTa:sta ostettu turkkilainen lanka, Kelebek. Koostumus 65%villaa, 20%akryyliä, 15%mohairia. 100g:n kerän hinta 50EEK.

I'll show and tell about the yarns brought home from Tallinn as soon as the appropriate swatches are knitted. This Kelebek yarn is Turkish, found in VeTa. It's 65%wool, 20%acryl, 15%mohair. A ball of 100 g cost 50 EEK.


Mallitilkku vitosen puikoilla antoi tiheydeksi 14sx21krs 10cm:llä. Langan rakenne on mielenkiintoinen. Yhtenäisen paksun karvaytimen ympärille on kieputettu ompelulangan vahvuista ohutta säiettä, veikkaan sen olevan se akryyliosio. Lanka ei jousta juuri lainkaan. Neulominen on aika raskasta, mutta valmis neulos on mielestäni jännittävän tuntuista, näyttää paksulta ja jämäkältä mutta on hypisteltynä ilmavaa ja kevyttä.

A swatch knitted with needles #5 gave a gauge of 14st and 21rows per 10cms. The construction of the yarn is interesting. A thickish woolen core is wrapped around with a thin thread which I assume is the acrylic part of the yarn. There is virtually no stretch in the yarn, which makes knitting cumbersome. However the swatch feels rather exciting, it looks bulky and tough but is soft and airy to the hand.

8 comments:

Raisa said...

Hyvännäköinen tuo takki minusta on, jos nyt ei hoikentava niin ei kyllä paksuntavakaan! =) Harmi että lopputulos ei sitten olekaan mieluinen...

helena said...

Kaunis takki se on, vaikka muuta yrität väittää! Toisaalta, mikähän siinä on kun joskus on neule tehtävä vaikka väkisin loppuun vaikka lopputulos jo etukäteen arveluttaa? nimim. "purkuun menee mutta tulipahan tehtyä"

Anonymous said...

Olen myös katsellut tätä takin ohjetta Filatissa, mutta epäröinyt, mainitsemistasi syistä. Mutta nyt kyllä teen sen, tekemänäsi näyttää niin hyvältä!

Stricker said...

Löysin juuri blogiisi ja piti yhdellä istumalla lukea kaikki tekstit ja varsinkin ihastella kaikki kuvat! Iiiiiihania töitä olet tehnyt! Uusi kietsukin on musta ihan kiva eikä musta ainakaan paksunna käyttäjäänsä.
Siitä Verenasta muuten sen verran, että kyllä se täkäläisten saksalaisten käsityöfoorumien mukaan lopetetaan kokonaan :-(. Olivat kyllä kovasti kirjoittamassa sinne valitusta lopettamisesta, koska hulluahan se on nyt käsityöbuumin aikana lopettaa lehteä, mutta vielä en ole ainakaan kuullut muuta. Mustakin harmi juttu.

Vilma said...

Mun mielestä takki näyttää tosi hyvältä. Mä oon joskus pentuna harrastanut judoa, eikä mulle ainakaan tullut nostalgisia tatamimuistoja mieleen kuvan myötä. ;) Hieno on!

Maud said...

Minusta takki on ok, mutta tiedän miten harmittaa jos se ei ole sellainen kun on kuvitellut. Vaihtoehtoja ei taida olla kun kolme: hyväksy se miltä se näyttää, pure koko takki ja käytä lankaa toiseen projektiin (rasittava, been there, done that), tai anna pois.
Assarille pidetään peukkoja että lääke tepsisi. Ja hurjan mielenkiintoiselta näyttää tuo turkkilainen lanka. Onko suunnitelmia sille jo? Miten plajon löytyy varastostasi?

Minna said...

Hyvältä tuo neule minustakin näyttää, mutta jos neule on itsestäsi liian judo, voisiko sen värjätä ja käyttää kiinnitykseen nauhojen sijasta vaikka "kilttineulaa"? Minusta neule on kyllä hyvä tuollaisenakin - yksinkertainen tyylikkyys on aina kaunista!

Ja höh, jos Verena loppuu. Niitä kauheimpia apinankarvaneuleita en niin kaipaa (tai ehkä vähän, heh!), mutta Verenassa on kuitenkin ollut hyviäkin malleja... Toivottavasti pyörtävät vielä päätöksensä!

villamokka said...

Kiitoksia kannustavista takkikommenteista! Keksin tuota kuvaa katsoessani, mikä siinä mättää. Hihat. Jotenkin vajaamittaiset hihat tuntuvat luonnottomilta vaatteessa, jonka funktio on lämmittää. Takkihan on puolipaksua lankaa eikä mikään hellevaate. Ehkäpä kiskon hihat irti, puran pyöriön alkuun saakka, neulon 15 cm lisää pituutta, pyöriön uudelleen ja ompelen täysimittaiset hihat kiinni takkiin. Antaas kattoo.
Turkkilaista pöperölankaa on puoli kiloa, voi olla ettei se ihan riitä, ajattelin nimittäin jotain tunikamallia. Tai sitten teen sen lyhyillä hihoilla, hih.

Verenaan tai siis Burda-firmaan ajattelin lähettää kauniin fani-emailin jossa vakuutan, että heidän kannattaa jatkaa lehden julkaisua. Voisivat minunpuolestani vähän vaikka nostaa irtonumeron hintaa, siinähän on mielettömän monta mallia per numero.